Svenska simförbundet

Något som vi svenskar alltid kan lita på när det kommer till stora mästerskap som EM, VM eller de olympiska spelen, är att vi kommer att leverera inom simning. Sverige har en stark tradition inom simsport. Man lyckas år efter år, generation efter generation, att fostra nya talanger som tar över den internationella scenen och vinner medaljer av de mest ädla valörerna. Vi har mycket att tacka det Svenska simförbundet för här. Svenska simförbundet är ansvarigt för att möjliggöra träning och utövning av simning i hela Sverige samt för att fostra talanger till blivande elitsimmare.

Svenska simförbundet bidrar till hela samhället

Svenska simförbundet – bakgrund och historia

Liksom de flesta förbund inom sport och idrott är Svenska simförbundet grundat i början av förra seklet. Detta förbund bildades år 1904 och hade som syfte att i grunden främja simningen i hela landet. Kanske främst genom att vägleda och på olika sätt stötta lokala föreningar som vill göra det möjligt att starta simklasser och vidareutbildning inom olika former av simning. Förbundets kansli ligger i Solna utanför Stockholm och hemarenan, tillika Sveriges nationalarena är Eriksdalsbadet på Södermalm i södra Stockholm.

Utöver det allmänna initiativet att hjälpa lokala föreningar så hjälper Svenska simförbundet med andra saker i samhället. Det behöver inte nödvändigtvis handla om rena simaktiviteter. Man vill även främja jämlikhet och arbeta mot utanförskap genom en rad konkreta initiativ och samarbeten med andra föreningar. Till exempel samarbetar man med instanser från fotbollens och hockeyns värld för att bidra till ett bättre socialt klimat i hela idrotts-Sverige. Utöver dessa initiativ hjälper man genom sina simmärken även hela Sverige att systematiskt lära sig simma.

Simmärken som hjälper alla

Svenska simförbundet är ytterst ansvarigt för att ta fram, forma och uppdatera de klassiska simmärkena som de flesta av oss kanske kommer ihåg sedan barndomen. Tanken med dessa märken är att de ska fungera som en morot för motivation när det kommer till att lära sig simma. De ska också göra hela processen till en rolig resa och något som man kan bryta ned i tydliga steg och delmål. Märkena är uppdelade i olika kategorier helt beroende på vilken nivå man befinner sig eller vad man är intresserad av att lära sig mer om.

Det finns exempelvis simborgarmärken, magistermärken, kilometermärken och simhoppsmärken. Vissa märken har Svenska simförbundet designat för att barn ska lära sig de absoluta grunderna inom simning vilket kan innebära att ta vissa simtag eller simma ett visst antal meter. Andra märken är mer avancerade och går ut på att antingen simma längre sträckor eller simma på en viss tid. Vissa märken är även inriktade på delar eller aspekter inom simsporten som till exempel dykning eller simning under vatten. Det finns något för alla, helt enkelt.

Ett förbund som hjälper till överallt

Svenska simförbundet är som vi ser alltså inte bara en instans som hjälper till att fostra nya talanger och framtida proffs som vi kan njuta av hemma i TV-soffan. Det är också ett förbund som engagerar sig i att hjälpa till kring viktiga samhällsfrågor som utanförskap och jämlikhet. Det är också en stor anledning till att vi i Sverige i vår barndom ofta kan simma i så pass tidig ålder då vi har lärt oss genom strategiska, systematiska och roliga steg.