Simsätt

Svenska Livräddningssällskapet beräknar att ungefär 80 procent av den svenska befolkningen är simkunnig. Det är en ganska hög siffra, i synnerhet om man tänker på att för bara 100 år sedan kunde de flesta svenskar inte simma. Att kunna simma är viktigt – inte minst i ett land som Sverige, där hav och vattendrag ofta finns i närheten. Alla som rör sig nära vatten kan råka i olyckssituationer där simkunskaper är livsnödvändiga. Dessutom är simning en trevlig och hälsosam hobby, oavsett simsätt. Det finns många olika simsätt. Från det allra enklaste hundsimmet till tävlingssimningens bröstsim, ryggsim, fjärilsim och crawl.

Simsätt som passar både nybörjare och erfarna

Det första simsättet som barn brukar lära sig är hundsim. Hundsim är ett enkelt simsätt där simmaren ligger på bröstet och rör armarna under vattnet och samtidigt sparkar med benen. Simstilen liknar hur hundar simmar. Ett annat vanligt sätt att simma är bröstsim. I bröstsim rör simmaren armarna parallellt framför sig under vattnet och motsvarande rörelse görs med benen. Bröstsimmet påminner om hur grodor simmar och därför kallas det även för grodsim. Bröstsim är populärt bland motionssimmare. En fördel med bröstsimmet är att huvudet hela tiden hålls ovanför vattenytan. Om man har fel teknik kan bröstsim dock bidra till nacksmärtor.

Ytterligare ett simsätt som är populärt bland motionärer är ryggsim. Som namnet antyder ligger man på rygg i ryggsim. Det finns olika tekniker för hur armarna rör sig när man ryggsimmar. Man kan röra dem parallellt under vattnet som i bröstsim eller så kan man ryggcrawla genom att veva med armarna. Ryggsim hör till de tekniker som brukar vara enklast för nybörjare att lära sig eftersom huvudet hela tiden hålls ovanför vattenytan och simmaren kan andas under hela simmandet. Ett problem är förstås att det är svårt att se vart man simmar eftersom man ligger på rygg.

De snabbaste simsätten

Det snabbaste simsättet för människor kallas crawl. När man simmar crawl ligger man på mage, samtidigt som man sparkar med benen och växelvis vevar med armarna. Ansiktet är under vattenytan och andning sker vanligtvis genom att man vid vartannat armtag höjer ansiktet på höger eller vänster sida. För att bli bra på crawl är det viktigt att lära sig rätt andningsteknik. Det näst snabbaste simsättet är fjärilsimmet. Vid fjärilsim ligger man på mage, rör armarna parallellt på sidorna och samtidigt görs en så kallad fjärilspark. Fjärilsim är svårt och brukar inte höra till de simsätt som amatörer simmar.

Simsätt som crawl kräver god teknik

De senaste åren har det blossat upp en diskussion om huruvida simskolorna bör lära barn bröstsim eller crawl först. Till skillnad från många andra länder har bröstsimmet varit det viktigaste simsättet i svenska simskolor. Det finns dock vissa experter som anser att crawl borde läras ut först eftersom det betraktas vara ett enklare simsätt än bröstsim. Svenska Livräddningssällskapet har försvarat bröstsimmet på de grunder att det är mindre uttröttande än crawl, och mer lämpligt för de kalla och mörka vatten som vi har i Sverige.

Simning tränar hela kroppen

Det finns ett flertal simsätt och vanligtvis beror valet av vilket man använder på hur bra simmare man är och varför man simmar. Barn brukar gilla hundsim, motionärer simmar gärna bröst- eller ryggsim, och mer erfarna simmare simmar crawl. Simning är en utmärkt träningsform som förbränner fett, tränar hela kroppen och ger både kondition och styrka. Samtidigt är simningen skonsam mot leder och knän. Det lönar sig dock att lära sig rätt simteknik för annars kan man få olika rygg- och nackbesvär. När man lärt sig rätt teknik orkar man simma längre vilket ger optimal träning.