Kända historiska simmare

Alla sportintresserade känner idag till namnet Michael Phelps. Under sin karriär vann den amerikanske simkungen 32 olympiska guldmedaljer. Tävlingssimningen har fyra simsätt och många olika distanser men det är ändå en makalös prestation att lyckas vinna så många medaljer. Simtekniken och utrustningen har gjort stora framsteg under de senaste decennierna och vi har fått se flera riktigt stora simstjärnor. På herrsidan hittar vi, förutom Phelps, simmare som Ryan Lochte och Ian Thorpe. På damsidan finns namn som Jenny Thompson och Inge de Bruijn. Men vilka simmare blev kända längre tillbaka i historien?

Simmare behöver styrka och smidighet

Simmare som har gått till historien

Trots att han inte vann lika många guldmedaljer som Michael Phelps brukar amerikanen Mark Spitz betraktas som en av historiens mest framgångsrika simmare. Spitz vann nio olympiska guld, varav sju i OS i München 1972. Detta skedde dessutom i en tid då simmarna inte hade lika många distanser att tävla i som de har nu. I München satte Spitz världsrekord i samtliga tävlingar som han deltog i. Under hela sin karriär satte han 35 världsrekord. Spitz hade rekordet i antal vunna individuella OS-guld ända fram till 2008, då Phelps slog det.

Det är svårt att diskutera kända historiska simstjärnor utan att nämna Johnny Weissmuller. Han inledde karriären med simning men gick senare över till skådespeleri och blev världsberömd som Tarzan på vita duken. De flesta förknippar honom med Tarzan-rollen men han var en av världens bästa simmare på sin tid. Fem olympiska guld blev det för Johnny i OS i Paris och i Amsterdam på 1920-talet. Dessutom tog han ett brons i vattenpolo. Som skådespelare hade Weissmuller ofta användning av sina simtalanger när han spelade in Tarzans actionscener.

Drottningar i bassängen

Australiensiskan Dawn Fraser är en av bara tre simmare att vinna OS-guld på samma distans tre OS i rad. Därför är hon en av de främsta simmarna på damsidan. Hon vann sina guldmedaljer i 100 meter frisim i Melbourne 1956, i Rom 1960 och i Tokyo 1964. Fraser var också den första kvinnan att simma sträckan på mindre än en minut. Hon satte världsrekordet i Melbourne 1956 och höll det ända till 1972. Efter simkarriären var Fraser delstatspolitiker i australiensiska delstaten New South Wales.

En annan legendarisk australiensiska var Shane Gould. 1971 hade den då blott 15-åriga tjejen världsrekord i samtliga av damernas frisimsdistanser. Ingen simmare, vare sig man eller kvinna, har upprepat hennes bedrift och därför kan Shane Gould definitivt räknas till historiens främsta simlegender. Hon vann tre olympiska guld i OS i München 1972 och krossade de gamla världsrekorden. Tyvärr blev hennes simkarriär väldigt kort. Hon slutade redan som 17-åring då hon blev kristen, gifte sig, och började ägna sig åt jordbruk istället.

USA fortsätter att dominera

En aspekt som blir väldigt tydlig när man studerar simhistorien är att den är full av framgångsrika amerikaner. Idag domineras simningen av amerikanska simmare, inte minst på herrsidan. Anledningen är förstås att simning är en stor sport i USA. Det finns gott om sponsorpengar och den amerikanska collegeligan är en utmärkt grogrund för lovande simtalanger. För att vara ett relativt litet land har Sverige dock klarat sig bra i bassängerna. Framgångsrika svenska simstjärnor som Sarah Sjöström kommer säkert att inspirera yngre generationer till nya bragder.